Катастрофата е станала около 10,50 часа днес, когато камион е опитал да премине през жп прелеза между Свиленград и Харманли при спуснати бариери и редовно задействана сигнализация, указваща приближаването на влака. При удара камионът се е преобърнал. По локомотива не нанесени сериозни щети, затова по-късно пътниците са продължили да пътуват с влака, каза Елена Василева, пресаташе на „БДЖ” ЕАД, която опроверга информацията на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, че за пътниците е осигурен превоз с автобуси, съобщи "Фокус". „Около 20 пътника в момента си пътуват със същия влак”, посочи Василева.  По думите й влакът е тръгнал в 11.21 часа, след като полицията е приключила със съответните проверки. Няма пострадали от товарния автомобил.
Това е четвъртият инцидент на жп прелез за последните 5 дни. Във връзка с поредното нарушение и преминаване при спуснати бариери, ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура” призовава водачите на превозните средства да спазват правилата за движение по пътищата и да внимават в участъците в близост до железопътните линии и при преминаване на железопътните прелези. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата е риск за живота на водачите на превозните средства и техните пътници. Освен това, инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, причиняват неудобства на пътниците и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.
Още един влаков инцидент стана тази сутрин, предизвикан  в локомотивното отделение на ускорения бърз влак "Чайка", пътуващ по линията Бургас- София.
 В 8.37 ч. е установено пушене на кабели на вентилатора за охлаждане на тяговия двигател на локомотива. Локомотивната бригада незабавно е предприела необходимите действия за овладяването на пожара и той е бил потушен с пожарогасители, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Техническото състояние на локомотива е позволило той да продължи по маршрута, но за безопасност и сигурност на пътниците е изпратен друг локомотив. Пътуващите са били уведомени своевременно за инцидента и за предприетите мерки от страна на БДЖ  ЕАД.
В 10.01 ч. влакът е отпътувал с новия локомотив. Общо 84 минути е бил престоят на композицията на гарата в Сахране.