Прокуратурата в Монтана разследва посегателството срещу локомотив на БДЖ, при което бяха срязани спирачните маркучи на машината и беше счупено стъкло на кабината на машиниста.  Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 15 години.

До момента е установено, че около 04,30 ч. на 1 юни на жп гарата Лом е бил повреден подвижен железопътен състав. По първоначални данни е счупено предно стъкло на локомотивна машина и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките на локомотива. В резултат на деянието е създадена опасност за живота на другиго.

Още същия ден са извършени неотложни действия по разследвате - оглед на местопроизшествието и са разпоредени оперативно-издирвателни мероприятия.

Понастоящем се извършва обследване на машината от служители на сигурността на БДЖ, след което ще бъде възложена техническа експертиза.

Продължават действията по установяване на извършителя на престъпното деяние, съобщават от прокуратурата.

По-рано от БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Инж. Еленко Кирков от БДЖ отбелязва, че това е направило машината неуправляема.

"Това е буквално казано тероризъм спрямо железниците и пътниците, защото това можеше наистина да доведе до голяма трагедия, като се има предвид, че един вагон е два автобуса, а самата машина е 87 тона. Тя като тръгне без спирачка, ще "стопи" и другата спирачка на влака и всичко ще приключи", коментира той пред БНР.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО