Двама мъже - на 51 години от с. Развигорово и на 67 години от Велики Преслав, загинаха след силната буря в Шуменско, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

По думите ѝ след бурята, в паднала стена на имот в хитринското село Развигорово, е затрупан мъж, който е починал на място.

Друг мъж от Велики Преслав е загинал, след като е отишъл в покрайнините на града да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически проводник. До него са намерени и две мъртви овце.

Мястото е отцепено, очакват се екипи на електроразпределителното дружество да го обезопасят, преди да започне оглед, отбеляза Йорданова.

"На бариерата на железопътния прелез в село Мадара екипи на жандармерията оказват съдействие на преминаващите водачи. Към Мадарския конник има счупен клон на дърво и затиснати жици, екипи на полицията са на място и предупреждават водачите", уточни Йорданова.

По-рано от МВР съобщиха за пострадала 66-годишна жена в Градската градина в Шумен след като се е прекършило дърво. Спасителен екип успя да извади жената под паднало дърво и да я откара с линейка в шуменската болница. След преглед в местната болница е установено, че тя има фрактура на първи лумбален прешлен, разместен десен глезен и фрактура на фибула на десен крак.

"Просто се извъртя, усука, чух го как свисти, но аз толкова много бързах, въпреки всичко не можах да избегна удара и ме затисна. Останах под него, със загубени вещи, докато ги открия и кракът ми изчатърка и започнах да търся начин да се измъкна, но без рязане на дървото не стана", сподели пострадалата Катя Иванова пред БНТ.

По същото време в село Белопокипово бе покрито с ледени късове от падналата градушка.

"Внезапно притъмня. Започна много силен вятър буря и изведнъж започна градушката, започнаха да падат ледени парчета - колкото голяма череша. Всичко побеля просто за десетина минути. Изведнъж приключи и всичко беше бяло като през зимата", разказа Лазарина Димова.

"Голяма градушка, голяма буря, всичко хвърчеше. Нито цветя останаха, нито листа", допълни тя.

Буря е имало навсякъде в областта. За щастие само с щети по дърветата. Към този час всички пътища в областта са проходими.

Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, придружен с дъжд. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, каза за БТА новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той заяви, че силната буря, разразила се малко след 12:00 ч., е продължила около пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици. Няма пострадали хора. Утре ще бъде сформирана комисия, която ще направи оглед на щетите, допълни Шукри.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати утре в исперихското село Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна, съобщиха от областната администрация в Разград след заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия в Лъвино, свикано от областния управител Владимир Димитров.

Частично бедствено положение е обявено в Девня, съобщиха от Областна управа във Варна. Над града се е разразила силна буря, придружена с проливен дъжд. Бурята е нанесла сериозни поражения - множество паднали дървета, съборени са електрически стълбове, а три квартала са останали без ток.

Множество са получените сигнали на територията на цялата страна. Най-сериозни щети бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, съобщиха от МВР в информация към 18:30 часа. Над 300 са сигналите от цялата страна до "Пожарна безопасност и защита на населението".

Затруднено е електрозахранването в редица населени места на територията на Североизточна България, съобщават от "Енерго про", цитирайки информация на "ЕРП Север". Множество счупени електрически стълбове и разрушена инфраструктура ангажираха над 110 дежурни екипа на дружеството да работят за възстановяване на работата на съоръженията през целия ден. Повече от 80 населени места в Североизточна България са с нарушено електроподаване. Възможни са вторични аварийни ситуации. 

В Сливен вятърът достигна 100 км/ч., а по данни на обсерваторията в Сливен количествата валежи до 14:00 часа са около 12 литра на квадратен метър, съобщиха от пресцентъра на общината.

Аварийните екипи в София са реагирали на сигнали, свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци", съобщиха от  Столичната общината.

За днес беше обявен оранжев код за опасно време във всички 28 области на страната. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха на своя сайт, че в областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София и София-област е в сила предупреждение за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

До полунощ валежите и в крайните източни райони ще спрат, облачността ще се разкъса и намалее, информира НИМХ. Утре ще е предимно слънчево, но по-късно след обяд облачността от северозапад ще се увеличава.