Полски прокурори разследват инцидент в дирекция на полицията, представена в официално съобщение до Ройтерс като "значително освобождаване на енергия". Според полски медии полицейски началник е произвел изстрел с гранатомет в кабинета си.

От полското министерство на вътрешните работи вчера съобщиха, че началникът на главна дирекция на полицията, генерал Ярослав Шимчик е бил ранен и хоспитализиран, след като подарък, който е получил при посещение в Украйна, е избухнал в дирекцията във Варшава.

Според полска медия подаръкът е бил гранатомет, с който самият Шимчик по невнимание е произвел изстрел в кабинета си. До момента Ройтерс не е потвърдил тази информация от независим източник.

От публикувано вчера изявление на говорител на прокуратурата става ясно, че тя разследва "действие без умисъл, което е причинило сериозно освобождаване на енергия, застрашило живота и здравето на много хора и нанесло материални щети". В изявлението се уточнява, че са пострадали трима души, включително Шимчик, но не се дават подробности за нараняванията.

Според полска медия при инцидента е бил повреден покривът на дирекцията.

Говорители от полицията и прокуратурата отказаха повече информация по случая. Украинските служби за сигурност също отказаха да отговорят на запитването на Ройтерс за коментар.