Инцидентът е от вчера, потвърди кметът на село Спасово (община Генерал Тошево), откъдето са децата, Андреан Симеонов. По негова информация, четири деца, заедно с родители, са били на плаж в къмпинг "Космос" в село Дуранкулак, община Шабла.

Децата влезли да плуват. Заради силното вълнение в морето три от тях не могли да излязат, съобщава "Дарик".

От вчера полиция и родителите ги търсят, като тази сутрин рано е огледан брега край Шабла, а днес през деня ще се търси и в морето по румънския бряг, съобщи Симеонов.

Децата са на възраст между 12 и 15 години.

От два дни в Крайморска Добруджа духа силен североизточен вятър, който образува големи вълни в морето и прави плуването опасно, а на места и невъзможно.

На плажа на къмпинг "Добруджа" в Шабла вчера бе издигнат червен флаг и летовниците не влизаха във водата.

Приятел на изчезналите в морето край Дуранкулак деца е потърсил помощ от спасители на къмпинг "Космос", каза за "Фокус" д-р Артюн Еринозов - директор на БЧК - Добрич. 

"Вчера при двама наши спасители, които са били на пост на къмпинг "Космос" в Дуранкулак, е дошло момче - в тийнейджърска възраст, което се е обърнало към тях за помощ. Разказало е, че на около 500 - 600 метра на юг от Дуранкулак в посока Крапец, са изчезнали трима негови приятели, с които се е къпал в бурното море", разказа д-р Еринозов и поясни, че както вчера, така и днес има голямо вълнение на морето.

Той уточни, че когато спасителите са на пост, нямат право да напускат района, който охраняват.

"Събитието се случва на около 600 метра от поста в Дуранкулак. Това, което са направили спасителите, е да подадат сигнал на 112. До този момент не разполагаме с информация дали децата са открити, или морето е изхвърлило телата им", каза още д-р Артюн Еринозов.