Изгубилото се дете в сливенската планина по време на семеен излет е вървяло близо 6-7 километра през силно пресечена местност, докато е открито от издирващ екип. Това съобщи заместник-директорът на полицията в Сливен комисар Иван Русев, цитиран от БНР.

Осемдесет души са се включили в търсенето на 9-годишното момче в събота.

Следата на детето е хваната от две полицейски кучета, каза главен инспектор Димитър Кикьов. Около 17,00 часа полицаите Виктор Черкезов и Христо Стоянов, заедно с планински спасител откриват момчето в труднодостъпен район.

"Детето беше наистина изплашено, неконтактно, мокро. Явно се виждаше, че е падало и имаше няколко травми по лицето, драскотини по-точно", каза комисар Иван Русев.

Тримата спасители близо час са го носили  на ръце, защото им се е наложило да преминат през река и силно пресечена местност, за да излязат на удобно място за евакуация.

 

"За да го предпазим от реката го вземахме и го носихме. Вода имахме и му дадохме да си пийне. Трепереше и му дадохме връхна дреха".

По време на акцията по отправено искане на  МВР към Министерство на отбраната  е бил подготвен хеликоптер с термокамери, който да се включи при нощно издирване на момчето.

Това е втори случай в рамките на две години на изгубено дете в планината.