Това съобщи Мирослав Стоянов – говорител на ОД на МВР в Пазарджик, цитиран от "Фокус". Той заяви, че двамата са загинали на място при удара, а вследствие деформация на електрическия стълб е имало проблеми с електрозахранването, поради което са били спрени влаковете, движещи се по направление София – Пловдив и обратно.
Сигналът за катастрофата е получен на тел. 112 към 02.00 часа след полунощ, коментира началникът на Гражданска защита- Пазарджик инж. Кръстьо Кичов. Екипът на Гражданска защита обаче е призован на мястото на инцидента в 04.00 часа, като се е наложило да бъде отстранен електрическия стълб, който бил почти изваден от основите си, вследствие на силния удар. Аварийният екип трябвало да отстрани и жерето, което свързва кабелите на стълба с контактната мрежа за електрозахранването.
Екип на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) възстанови в 9.02 часа влаковото движение по път 2 между София и Пловдив.
Засега движението се извършва с дизелова тяга. От полицията в Пазарджик съобщиха, че са взели кръвни проби от жертвите, но резултатите от тях все още не са ясни, допълва bTV.
Заради инцидента 8 бързи и 6 пътнически влака изчакваха възстановяване на движението. От НКЖИ вече са създали реорганизация на движението на влаковете, с цел по-бързото им придвижване след възстановяване последиците от катастрофата.
Ръководствата на „Български държавни железници” ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) да преразгледат в най-кратки срокове системите за информиране на гражданите, както и начините за реагиране при кризисни ситуации, свързани с ж. п. транспорта. Това е разпоредил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков след инцидента по железопътната линия межди София и Пловдив в района на Костенец, съобщиха от министерството. Целта на това е клиентите на двете компании и техните близки да получават своевременно по-бърза и точна информация с цел да бъде повишена сигурността, и комфорта на пътниците.