Христо Щърбанов, собственикът на джипа, който затъна в пясъка на плаж Перла близо до водата, заяви, че инцидентът е станал на 6 юли и тогава на плажа не е имало табела, че е забранено влизането с коли. Това заяви той пред bTV.


Щърбанов обясни, че е искал да вкара джета си във водата и това е бил единственият начин да го направи. И други години го е правил, тъй като на това място редовно се организират състезания с джетове и всички изкарвали по този начин съдовете си в морето. Още повече, че на това място се организират и международни състезания. Самият той често е помагал на други хора да изкарат затъналите си в пясъка коли, а и винаги е питал служителите на плажа дали и как може да си откара джета си до водата и винаги му обяснявали, че това става с коли. Преувеличенията, че джипът е газил хора по плажа, били абсолютни глупости.

Концесионерът на плажа Лъчезар Захариев обаче му опонира, че според правилата джетове могат да се откарват до водата само с колесар по специално изграден на пясъка коридор, за който е взето разрешение от местната морска администрация. Имало табели, които забраняват влизането с коли.

Щърбанов обаче заяви, че на 6 юли не е имало никакви табели. Захариев обясни, че коридорът за джетовете е даден под наем и ако той като концесионер бъде глобен, ще разтрогне договора с наемателя.

"Опитахме се да го спрем, но нямаме правомощия освен да поставяме табели и да направим устна забележка", каза в своя защита концесионерът.

Глобата за Захариев ще бъде в размер на 6 хил. лв. Това съобщиха служители на Министерството на туризма в сутрешния блок на Нова. Очаква се в 11 ч. министър Ангелкова да направи проверка на място.