Обилните снеговалежи създадоха проблеми в проходите в Средна Стара планина и Родопите. Към момента сняг продължава да вали в Северозападна България, усилено в Смолян, както и в района на област Пазарджик.

Заради опасност от заледяване е затворен проходът Троян-Кърнаре, а ограничения за движение на товарни автомобили са наложени през проходите Рожен, Превала и Печинско в Смолянско. Ограничено е движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета на територията на област Смолян.

Сняг вали на прохода Шипка, в участъка от Старозагорска област. Снеговалеж очаква шофьорите и на прохода Република, съобщи за БНР инж. Даниел Иваничков, директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ. По думите му към момента се използва половината от общия капацитет на техниката за зимно почистване. Той апелира водачите да не подценяват прогнозата, да тръгват по-рано, да намалят скоростта на движение и още: "Да не се изпреварва снегочистеща техника!"

Тази сутрин ситуацията обаче се усложнява от наносите, които реката носи. По-късно днес се очаква работа на терен да започне тежка техника и багери, които да разчистват реките в двете села.

 

Продължава да е в сила частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Тази сутрин ситуацията обаче се усложнява от наносите, които реката носи. Тежка техника влезе в селата и започна разчистване на речните корита, съобщикметът на община Карлово Емил Кабаиванов пред БТА.

Той подчерта, че няма опасност за жителите на населените места, мярката е превантивна.

Разчистването на коритата започва от горните краища на селата, при границата им със Средна гора. Проблемът е, в гората има милиони кубици наноси, които след дъждове тръгват по реката надолу и вдигат нивата на водите в селата, обясни Кабаиванов. Той уточни, че наносите са натрупани в горска територия, където общината няма правомощия. Днес ще разговарям с министъра на земеделието, за да го помоля да изпрати експерти, които да идентифицират наносите и министерството да започне да ги разчиства, каза кметът. По думите му, ако това не се случи, при всеки дъжд те ще се свличат към населените места. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата.

В София 140 снегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване по трасетата на градския транспорт и основни улици в кварталите. Градският транспорт в София се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути.

За днес е обявен жълт код за силен дъжд в 11 области в Източна България, където се очакват количества около 20-30 литра на кв. метър.