Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети днес от жители на Северозападна България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По данни на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка. Няма пострадали хора.

Монтанска кола е със счупено предно стъкло

Снимка: bTV

В кв. "Младост" 2 в града черешово дърво е паднало върху кола, предаде bTV. Има и сигнали за скъсани жици. За отстраняването на щетите работят екипи на Енергото, пожарната, Общината и Гражданска защита.

8000 абонати на дружеството в Западна България са без ток вследствие на силния вятър, съобщиха пред "Фокус" от пресцентъра на ЧЕЗ. Над 3000 абоната са в област Монтана за без ток, а останалите са разпръснати по места в цялата страна. Аварийните екипи на дружеството работят по отстраняването на проблемите.

Дърво падна върху кола и във Видин

Снимка: БНТ

4 сигнала за паднали дървета и клони са получени и в Столична община, съобщи директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция". Сигналите са за различни райони, като един от тях е в "Люлин". Едно от дърветата е паднало върху автомобил. Няма пострадали хора.

Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали.

Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието, от Столичната община напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си.

Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, съветват от общинската управа.

От МВР също предупреждават, че при случаи със силен вятър хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

Синоптиците очакват пориви на вятъра до 50-60 км/ч. В 23 области на страната е обявен жълт код за опасно силен вятър. Той ще е най-силен в Северозападна България. Там на моменти поривите ще бъдат над 70 км/ч. За вторник предупреждението ще бъде в сила за цялата страна.