Седем души загинаха при наводненията в северозападните турски окръзи Къркларели и Истанбул, предаде турската телевизия НТВ.

Две са жертвите в Истанбул, други петима са загинали в граничещия с България окръг Къркларели. Продължава издирването на един човек, изчезнал в Къркларели.

В района на черноморския курорт Инеада, окръг Къркларели, преляха реки и много бунгала и каравани бяха отнесени в морето. Екипи на Дирекцията за борба с бедствия и извънредни ситуации (АФАД) откриха телата на петима от общо шестима души, изчезнали в района.

Тежки наводнения има в истанбулските квартали Башакшехир, Арнавуткьой и Кючюкчекмедже, където от снощи валят проливни дъждове.

Движението на превозни средства е силно затруднено.

Още снимки от водния ад, излял се над Балканите, ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: АР/БТА

Гръмотевична буря имаше и в районите Бейкоз, Кадъкьой, Султанбейли и Юскюдар (в азиатската част на мегаполиса), както и в Бахчелиевлер, Кягътхане и Бейликдюзю в европейската част на града. Наводнени са много приземни етажи на жилища и офиси.

По информация на ТРТ-Хабер при бедствието са били ранени 12 души, които са били приети в болници. Продължава лечението в болници на петима от пострадалите.

Снимка: АР/БТА

Трима души в квартал Башакшехир, чиито домове са били наводнени, са били хоспитализирани заради премръзване при наводнението, добавя НТВ.

Според първоначалните оценки нанесени са щети на 1754 жилищни сгради и офиси, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че на хората, чиито жилища са засегнати от наводнението, ще бъдат отпуснати помощи в размер на 15 хиляди турски лири (около 1020 лв).

Снимка: АР/БТА

Междувременно от Главната дирекция по метеорология отправиха предупреждение за очаквани проливни дъждове, придружени от гръмотевици в източните черноморски окръзи Ризе, Трабзон, Артвин, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.