Два руски изтребителя Су-34 се сблъскаха в небето над руския Далечен изток тази сутрин, съобщи министерството на отбраната, цитирано от РИА Новости.

Инцидентът е станал в 08:07 часа по московско време при планиран тренировъчен полет над Японско море на 35 км от брега. Имало е "допир във въздуха на два самолета Су-34 от Далечния изток и въздушна отбрана", уточниха от военното министерство. По предварителни данни екипажите и на двата самолета (четирима души) са успели да се катапултират.

Спасителите са открили един от пилотите. Той е бил локализиран на 44 км в морето върху надуваема платформа, съобщи ТАСС.

Министерство на отбраната потвърди, че само един от летците на двата руски изтребителя "Су-34" е спасен, а предишната информация за втори спасен не се потвърждава.

Спасеният щурман на единия от двата "Су-34" е евакуиран с медицински самолет "Ан-26" към Хабаровск. Състоянието му е удовлетворително и няма заплаха за живота му.

Су-34 са многофункционални изтебители-бомбардировачи, могат да атакуват въздушни, наземни и морски цели, екипажите им се състоят от двама човека.

Продължава спасителната операция, в която са задействани шест кораба и плавателни съдове на Тихоокеанския флот, хеликоптери и самолет Ту-142. Работата им е усложнена от силен вятър и вълнение на морето до четири бала.

Руските ВВС уточниха, че изтребителите не са носили ракети.

Следственият комитет на Русия е определил причината за катастрофата като "нарушение на правилата за полети и подготовката за тях". Източник от министерството на отбраната каза, че се разглежда версията за пилотска грешка.

Досега бяха известни само два инцидента с изтребители от този тип. На 4 юни 2015 г. при кацане на летище Бутурлиновка (Воронеж) Су-34 излезе от пистата и се преобърна. На 31 юли 2018 г. подобна ситуация се е случи  на територията на Хабаровск. И в двата случая причината е провалът на спирачната парашутна система, припомня ТАСС.