Роднина на Брижит Макрон - съпругата на френския президент - е пострадал по време на протест срещу пенсионната реформа и е приет в болница, където е под лекарско наблюдение, съобщи източник от полицията, цитиран от ДПА и БТА.

Жан-Батист Троньо беше пребит от протестиращи срещу правителството в град Амиен. Той е бил ударен по главата, ръцете и краката и сега се чакат резултатите от скенер.

Младежът бил нападнат пред семейния магазин за шоколад, който многократно е бил мишена на протестиращи. Нападателите избягали от мястото, след като съседи се намесили, за да спрат нападението, съобщи Би Би Си.

Говорейки днес, Брижит Макрон каза пред агенция АФП, че е напълно солидарна със семейството си и осъди "страхливостта, глупостта и насилието" на нападението. "Многократно съм осъждала това насилие, което може да доведе само до най-лошото", каза тя.

Бащата на Жан-Батиз Троньо, Жан-Александър Троньо, каза пред френските медии, че нападателите са "прекрачили границата" и са обидили "президента, съпругата му и семейството ни".

Самата Брижит произхожда от шоколадовата династия Троньо в град Амиен в Северна Франция.

"Той се е свил и е чакал да спрат да го налагат", каза за местния канал "Франс Блю Пикарди" Жан-Александър Троньо - бащата на пострадалия - и добави, че синът му е бил пребит.

Освен това той каза, че според много хора компанията "Троньо" принадлежи на президента.

"Няма никаква финансова връзка, но ние понасяме омразата, която понякога е опустошителна, както се вижда от това, че няколко от нашите магазини са напълно разрушени. Да нападнеш човек само защото е член на семейството на политическа фигура е просто "нелепо", добави Троньо.

Президентът Еманюел Макрон даде интервю вчера за френска телевизия на фона на продължаващите протести срещу увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, припомня ДПА.