В община Ардино, Кърджалийско, е обявено частично бедствено положение, след като вчера заради проливния дъжд придошлите води на река Арда заляха моста при село Китница, съобщава bTV.

Шест села са откъснати от света: Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука. Те останаха без връзка с други населени места, след като железобетонният мост на река Арда при село Китница остана под високите води на реката.

"Към този момент няма информация за бедстващи хора. Надяваме се, че светлата част на деня нивото на реката ще спадне", каза Веселин Костов от областната администрация в Кърджали.

Той уточни, че Община Ардино е подготвила и подала документи за финансиране на проект за нов мост при село Китница, но все още няма отговор от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

В заповедта на кмета инж. Изет Шабан се забранява движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци, съобщава местната медия 24rodopi.com.

През уикенда най-голямо количество валежи са паднали в района на община Златоград. По данни на общината в района са се изсипали 175 литра на кв. м. Нивото на водата в язовир "Златоград" е 35 см над кота преливник. Река Върбица е в рамките на речното корито и няма опасност от разливи.

Интензивните валежи са активизираха свлачища на много места в Смолянска област, но няма сериозни щети и затворени пътища в региона.

Нивата на реките на територията на област Кърджали продължават да са по-високи от обичайното вследствие на падналите през последните две денонощия количества дъжд, но няма данни за излезли от коритата си, както и за залети помпени станции или критична инфраструктура около тях, коментира междувременно областният управител на Кърджали Даниел Делчев във връзка с обстановката в региона след проливните дъждове през последните две денонощия.

"Към този момент е невъзможно преминаването на хора и превозни средства през моста, въпреки че преливането е около 10 см. От гледна точка на безопасността сме преценили да е затворен. Имаме готовност пожарна и спасители да реагират при необходимост да се извозват хора със здравословни проблеми", обясни областният управител на Кърджали, цитиран от БТА.

Той уточни, че в областната администрация няма подадена информация за бедстващи хора, населени места без ток и вода или със спешна нужда от хранителни продукти заради ситуацията. Временно затворено е пътно платно по пътя в с. Стояново в община Ардино поради паднал голям камък на платното, който се отстранява в момента и скоро се очаква да бъде отворено. Няколко училища в Кърджали са с наводнени столови и мазета.

По отношение на двата големи язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец", нивата им се покачват плавно заради по-високите нива на реките, но има достатъчно свободен обем и за нито един от тях не се налага принудително изпускане.

Въпреки че валежите стихват, се очаква до края на денонощието и може би през утрешния ден нивата на реките все още малко да се повишават или поне да се запазят, каквито са към момента.