Майка на четиригодишно момиченце от Враца твърди, че с детето са извършвани блудствени действия в тоалетната на детската градина, която посещава, съобщи жената пред Нова телевизия. Жената е забелязала охлузвания по детето и го е завела на лекар, където е медицински освидетелствано. Образувано е досъдебно производство, каза още пред медиите майката на детето Ивелина Даскалова.

Тя заяви, че веднага е сигнализирала за случая учителката на дъщеря ѝ. Според майката момиченцето й е обяснило, че са си играли в тоалетната на криеница с друго момченце, а в момента не желае да ходи на детска градина. 

"Тя беше шокирана. Каза ми, че в детската градина не може да се случи подобно нещо", разказва Даскалова. По думите на майката момиченцето е казало, че действията са извършени от друго дете от групата.

По случая се води разследване за блудство с малолетно лице.

"Действително се установяват охлузвания и одрасквания в половата област на детето", заяви Борислава Бориславова, говорител на Районната прокуратура във Враца. Назначена е и съдебна експертиза. Междувременно кметът на Враца Калин Каменов разпореди проверка по сигнала за блудство.

По думите на заместник-кмета на града Петя Долапчиева, в петък, в 17:20 ч. детето е предадено на майката във видимо добро здравно и емоционално състояние. Било е абсолютно адекватно, усмихнато, доволно. В 18:55 майката се обадила на учителя на групата, че е забелязала охлузвания в областта на интимните части на детето, информира БТА.

"Всички разбирате колко е нелепо да говорим за блудство и насилие между деца на четиригодишна възраст. Децата не се оставят сами, учителите съпровождат децата до тоалетна, останалата група остава с помощник-възпитателя, т.е. възрастен непрестанно има поглед върху всяко едно дете. Не можем да допуснем, че е възможно това момиченце да отиде някъде с момченце и да се случи нещо и никой да не чуе, да не види и да не разбере нищо", категорична беше Долапчиева.

Тя допълни, че до момента няма оплаквания от този персонал и смята, че каквото и да се е случило - не се е случило в детската градина. Долапчиева допълни, че се води комуникация с директор, учители, предстои разговор с родителите, Регионалното управление по образование, уведомена е Агенцията за закрила на детето. Очаква се и становището на Окръжната следствена служба, която е разследващият орган и следва да даде яснота по казуса.

"Ще вземем необходимите мерки по компетентност, всеки - от своята институция", обясни зам. кметът на Враца.

Очаква се и официалната позиция и на прокуратурата.