Общината в Пловдив ще извърши проверка във връзка със случая, при който в квартал "Коматево" мъж пропадна в тръба за отводняване и остана заклещен повече от 11 часа в нея. Тази сутрин жители на квартала се събраха, за да изразят недоволството си от бездействието на администрацията, тъй като са подавали сигнали и за други необезопасени шахти, но реакция и по тях няма, предаде БНР.

Мъжът, изваден вчера от тръбата с помощта на екипи пожарната и ВиК, за щастие, се е отървал с драскотини, но е стресиран от случилото се.

Преди 10 дни в квартала обаче е имало и друг случай. Със счупено ребро и засегнат бял дроб е Костадин Георгиев, който докато се разхождал пропаднал в необезопасена дълбока шахта.

"Четири дни бях болницата, все още се възстановявам", каза той.

Мъжът ще се жалва в общината, защото след инцидента шахтата продължава да е опасна за преминаващите.

Поне още 3 подобни шахти има в квартала казаха живеещите там, които многократно са подавали сигнали до кмета на район "Южен". Разчитат на будни граждани, които ограждат шахтите с гуми.

Теренът в Коматево с необезопасената шахта с отводнителна тръба е общински, съобщи кметът на район Южен Костадин Язов. Мястото е необезопасено от 2018-та година, след като е приключил ремонтът на Коматевско шосе. Шахтата е част от сервитута на шосето, но все още не е предадена на ВиК.

"Грешката е комплесна и е въпрос на решение, което трябва да се вземе към момента на предаване на обекта за експлоатация. Това трябва да го направи контролният орган - да огледа всички дейности, които трябва да бъдат обезопасени или зарити. Инвеститорският контрол е този, който установява всички редности или нередности, а строителният надзор се занимава само с процеса на изграждане само на сервитута на платното", коментира Язов.

Язов отново повтори, че е почти невъзможно сам човек да падне в тръбата и че най- вероятно е имало "чужда помощ".

Кметът на "Южен" съобщи, че полицията и Общинският инспекторат ще проверят двукилометровото трасе по протежението на Коматевско шосе за необезопасени дупки. Ако има такива, те ще бъдат зарити. Само един сигнал за необезопасена дупка е постъпвал в районното кметството, но тя е била на телекомуникационен оператор.

Случаят със заклещения мъж в тръба за отводняване гръмна в неделя сутринта, след като случаен минувач откри падналия мъж и той бе изваден от екип огнеборци. По негови обяснения, предната вечер мъжът се прибирал към дома си, но по пътя пропаднал в пластмасова тръба, оставена за отводняване. Инцидентът става близо до стадиона в Коматево в Пловдив. Опитите да излезе сам се оказват неуспешни - тръбата е тясна, дълга и гладка, не успял. Мястото е отдалечено от жилищните постройки. Виковете му за помощ са чути едва на сутринта от жена, разхождала кучето си. Тя е подала и сигнала за спасяването на човека. В акцията се включиха два екипа огнеборци, екип на Спешна помощ и ВиК. Теренът бе разкопан с багер от жител на квартала. След прерязването на тръбата мъжът бе изваден от спасителите. Той се оказа жив и здрав, само с леки охлузвания и силен уплах, констатираха спасителите.