Продължава издирването на едно от двете удавени деца край Варна. Първоначално бе съобщено, че към 10,00 часа е открито и второто тяло на дете, но Апелативна прокуратура го опроверга.

По непотвърдена информация е открито тялото на по-голямото момче Мариян. Едно от децата, което е било на вълнолома е казало, че така е бил облечен Мариян.

В сряда следобед групата деца са били в района на Морска гара, като са имали намерения по-късно да посетят концерта на пристанището по случай Деня на Варна. Децата били от "Владиславово", "Виница", имало и от село Каменар. Момчетата, на възраст от между 11 и 14 години, се познавали от няколко месеца и излизали заедно цяло лято. Към 17,45 часа е подаден сигнал, в който се казва, че те са пометени от вълна.

Голяма вълна залива децата, които се намирали в края на вълнолома. Двете момчета падат в морето. Едното от тях вълната изхвърля навътре в морето. Другото успява да се хване за един от последните тетраподи. Детето се държи известно време, но вълните продължават да го заливат и ръцете му изпускат желязото и също изчезва във водата. Останалите момчета викат помощ, но когато идват първите хора всичко е свършило. В района освен камъните е опасна и дълбочината, над 10 метра, затова никой не се е хвърлил във водата.

По думите на изпълняващия функциите районен прокурор на Варна Красимир Конов децата са подценили обстановката.

Един от водолазите на Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението е леко пострадал при операцията по издирването на двете момчета, паднали от вълнолом във Варна, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в града.

С риск за живота си Любомир Димитров влязъл в морето заедно с колегата си Красимир Костов около 18 часа снощи при вълнение на прибоя 3-4 бала. Двамата излезли от водата след здрачаване, а Димитров е бил блъснат от вълна в тетраподите и е пострадал леко.

От Военноморските сили съобщиха, че 17 водолази участват в издирвателната операция, която ще продължи през целия ден.

Екипи на сектор "Специализирани оперативни дейности" са обхождали района през цялата нощ. Още в 5.50 часа тази сутрин е направен оглед на района.

Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за изясняване на причините и обстоятелствата по случая.

Според варненеца Милен Велинов, цитиран от БНР, вълноломът е опасен. Той още преди месец подал сигнал до областния управител на Варна за състоянието на варненския вълнолом. Документът е входиран в администрацията на 13 юли 2018-а г., установи проверка на Радио Варна.

"В най-горното стъпало на съоръжението, където гражданите се разхождат, са зейнали дупки в бетона, а на места стърчат ръждясали железа от арматурата, които могат да причинят контузии, наранявания и дори инфекции на разхождащите се там хора... Вследствие на бурите преди няколко месеца осветлението на места не работи, тъй като доста от лампите по стълбовете са изпочупени и не светят. Тъмнината не помага безпрепятствено да се избегнат неравностите по повърхността на вълнолома... Също така западната част на вълнолома в близост до фара е пропаднала и е наводнена...", е написал Милен Велинов в жалбата си.

Днес пред Радио Варна той уточни, че на вълнолома понякога работят по 1-2 строители, но работата е прекалено много за толкова малко хора. Въпреки това стърчащите железа вече ги няма, но осветлението продължава да е повредено и опасното съоръжение да тъне в тъма.

"Безумие е да се твърди, че поставената от рибарите стълба е причина децата да се удавят, тъй като били слезли по нея. Още преди да има стълба рибари на по над 60 години намираха начини да слизат, за да ловят риба, така че няма никакъв проблем за тинейджъри да слязат на най-долното стъпало на вълнолома със и без стълба.

Нещо повече смятам, че трябва да се изградят стълби от водата до първото стъпало на вълнолома, защото човек падне ли веднъж във водата не може повече да се качи на вълнолома, защото най-ниското му стъпало е на около 1м височина. Така, че човек, за да излезе от водата там, трябва или да плува до пясъка да Южния плаж или да заобиколи фара на вълнолома и да излезе от западната част на съоръжението", допълни Милен Велинов.