Германец евреин, който носел медальон със звездата на Давид, е бил нападнат и пребит от грипа лица снощи в парк в центъра на Берлин, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

За нападението с вероятно антисемитски характер се разследват 10 заподозрени на възраст между 15 и 25 години - шестима сирийци, трима германски граждани и един с неизвестна националност.

Пострадалият 25-годишен евреин разказал в полицията, че поискал от групата огънче, за да си запали цигара, но един от мъжете започнал да го обижда и му взел цигарата от устата. По време на спречкването агресивният мъж вероятно забелязал медальона и го изтръгнал от врата на евреина, като крещял антисемитски обиди.

След това започнал да му нанася удари и той паднал на земята. Все пак успял да избяга, но бил преследван и бит и от другите лица от групата. Нападателите избягали, след като минувачи му се притекли на помощ.

Пострадалият бил откаран в болница за лечение на разкъсна рана на главата.

Полицията първоначално задържала три жени на възраст между 15 и 21 години на местопрестъплението, както и седем мъже на възраст между 17 и 21 години. Всички са освободени, но срещу тях се води следствие от специализираните органи за политически мотивирани престъпления.