Пожар, избухнал в частен дом в Стария Несебър, постави под риск десетки къщи във вписания от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство град, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

В 3.32 часа тази нощ в РПУ-Несебър е получено съобщение за пламъци в частен дом на улица "Крайбрежна" №30. 

Към мястото на инцидента се отправили три противопожарни автомобила с десет огнеборци- два от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Несебър и един от РСПАБ - Поморие, заради близостта на сградите в квартала, дървените им обшивки и риска огънят бързо да се разпространи и унищожи част от Стария Несебър, вписан от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

Изпратени са били и полицейски патрули, които отцепили района и били в готовност да евакуират пребиваващите в околните сгради. В резултат на предприетите от огнеборците действия пожарът е локализиран и потушен. Изгорели са около 130 кв.м. от покривната конструкция на къщата, под която са били обособени помещения за живеене.

Предстои извършването на щателен оглед в светлата част на денонощието с цел установяване на причините за пожара. По първоначални данни вероятно се касае за заспиване с незагасена цигара.

По случая е образувано досъдебно производство.