Червен код за опасност от пожари остава в голяма част от Югоизточна България заради горещото време. Засега няма опасност огънят от Гърция да навлезе на българска територия.

Над 15 хиляди гори изгоряха през последните дни

Две активни пожара има в община Средец. Отново се е възпламенил огънят край село Долно Ябълково. Продължава гасенето и на пожара край село Голямо Буково - горят храсти и шума в широколистна гора.

Гасенето на огъня е затруднено, защото местността е пресечана и до мястото не може да стигне противопожарен автомобил, каза директорат на Рег.служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николаев:

"На единия пожар работят 4 екипа на пожарната, на другия два екипа. Имаме съдействие от Военноморска база Бургас с 15 човека, които ще помагат за пожара в Голямо Буково, защото е пресечена местност и има нужда от още хора.

Пожарът край Казанлък

Снимка: БТА

На този етап нямаме нужда от доброволци, а по-скоро съдействие от военните и от Държавно горско стопанство.

Двадесет и трима военнослужещи са се включили в гасенето на пожара край село Голямо Буково, съобщиха от Министерството на отбраната.

3 противопожарни автомобила с огнеборци трети ден остават да следят ситуацията край село Кубадин, където при пожар изгоряха 5000 дка смесена гора. Там пожарът е локализиран.

От снощи е в сила частично бедствено положение на територията на община Казанлък заради възникналия пожар край Мъглиж. Огънят беше частично ограничен. На помощ на огнеборците се включиха и военнослужещи с хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Вижте снимки>>

Пожарът избухна в близост до складовете на военния завод "Арсенал", но не е стигнал до тях. Няма опасност и за околните населени места. В гасенето участват екипи на пожарната, горски служители и доброволци. Борбата с огъня е затруднена заради горещото време и силния вятър.

Снимка: БТА

Големият пожар между свиленградските села Младиново и Пъстрогор е ликвидиран. Огнището остава под наблюдение от дежурни екипи. Пламъците унищожиха 15 хиляди декара, от които 7 хиляди горски масиви.

Пожарът край Казанлък

Снимка: БТА

Очаква се да бъде отменено бедственото положение в община Свиленград, което беше обявено заради критичната обстановка там.

Преди дни пожар изпепели 2 къщи и селскостопански постройки в харманлийските села Овчарово и Славяново.

Днес за Хасковска област съществува повишен риск от възникване на пожари, предупреждават властите. Остава в сила заповедта на областния управител Гинка Райчева за забрана за почистване на ливади и земеделски площи, която е в сила до неделя.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщават, че за 24 области в страната за днес е обявен жълт код за опасно високи температури. За утре предупреждението е в сила за цялата страна.

В пожарите през последните дни изгоряха над 15 хил. дка гора, заяви главният експерт в Изпълнителната агенция по горите инж. Мурад Шикиров пред БНР. По думите му причина за това са високите температури съчетано с човешка небрежност.

От началото на годината в горските територии са възникнали общо 245 пожара, които опожариха около 35 хил. дка горски територии. Тези данни, съпоставени с изминалата календарна година, сочат с над 140 горки пожара по-малко и опожарени и засегнати от огнените стихии територии - с над 21 хил. дка по-малко към настоящия момент, сочат данните на Изпълнителната агенция по горите.

Снимка: БТА

Засега няма опасност огънят от Гърция да навлезе на българска територия

В Гърция продължава борбата с пожарите. Критична е ситуацията с огнената стихия в северната част на страната. Засега няма опасност огънят да навлезе на българска територия, казаха пожарникарите. Взети са мерки да не пострадат хора, предаде БНР.

Остава критична ситуацията на пожарния фронт до Александрполис. Поради гъстия дим евакуираха хоспитализираните от болницата в града. Настаниха ги на кораб на пристанището и на палатки. Много от тях са в тежко състояние, съобщават лекарите. Спряха ферибот, който обслужва линията от Александруполис към остров Самотраки, за да наставят пациентите от болницата.

От рано тази сутрин се включиха самолети и хеликоптери в горския пожар до града, който продължава да е извън контрол поради силен вятър. На огнения фронт в област Родопи действат над 100 пожарникари и сили на армията. В евакуираните села пожарът гори къщи и автомобили.

Вятърът промени посока и няма опасност огънят да навлезе на българска територия, съобщават огнеборците. Остров Евбеа и област Беотия съща са засегнати от мащабни пожари, които до този момент са извън кантрол. Евакуираха по спешност туристи от няколко плажа в близост до пожарите.

Поради извънредната ситуация днес в цялата страна има забрана за влизане на хора в планински райони и гори.