Пожар е избухнал в дома за стари хора "Света Петка" в благоевградския кв. "Струмско", съобщиха местните медии. Сигналът за огъня е подаден около 11 часа.

На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Огнеборците извеждат възрастните хора, част от които са трудноподвижни. На място са дошли и доброволци, но те не са допуснати, тъй като в дома има случай на коронавирус.

Все още няма информация за причините за пожара.

Един човек е леко пострадал, каза пред журналисти областният управител на Благоевград и председател на Областния кризисен щаб за борба с COVID - 19 Бисер Михайлов.

"Набелязани са мерките, които предстои да бъдат предприети за възстановяване нормалната дейност на дома. Чакаме сигнал от директора на РДПБ - Благоевград, че пожарът е потушен напълно. Ще бъде извършена пълна дезинфекция, след което хората ще бъдат върнати в Дома. хубавата новина е, че имаме само един, който е леко пострадал. Сградата е годна за живеене и обитаване", каза още Бисер Михайлов.

На мястото на инцидента са още кметът на Благоевград инж. Румен Томов, директорът на РЗИ - Благоевград Калоян Калоянов, директорът на РДПБЗН - Благоевград Георги Пармаков.

От началото на извънредното положение посещенията в дома за стари хора "Света Петка" са забранени. Вчера от РЗИ съобщиха, че 78-годишен мъж от село Брежани, който живее в дома, е с положителна проба за Covid-19. Неговото състояние към момента е добро, той е безсимптомен, и това е причината да не бъде настанен в лечебно заведение. Възрастният мъж е бил изолиран в стаята си.