Пожарите край костинбродските села Понор, Безден и Василовци и този до Нови Искър са ликвидирани. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към момента в района на стихията до Нови Искър има отделни места тлеещи огнища, които не представляват заплаха за ново разгаряне. Сигналът за пожара там е получен към 12:40 ч. Пожарът възникна в труднодостъпна местност от борова гора над кв. "Изгрев" в Нови Искър. На място бяха изпратени пет противопожарни автомобила на столичната пожарна.

В помощ на огнеборците бяха служители на местното горско стопанство, както и четири екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община.

Пожарът в землището около селата Понор, Безден и Василовци в община Костинброд се разрази вчера. По предварителни данни стихията се е разпростряла на площ от около 1 200 декара, от които 250 декара са иглолистна гора. В ликвидиране на пожара бяха включени осем противопожарни автомобила - пет на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София и три на Министерството на отбраната.

В помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, десет горски служители и 32 военнослужещи. Вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово извърши облитане на района над пожара. Военнослужещите от Военновъздушните сили са задействани по молба на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" със заповед на началника на отбраната, информира БТА.

И в двата региона има оставени дежурни екипи, за да се наблюдава ситуацията, посочиха още от вътрешното министерство.