Гръцката полиция откри днес 41 мигранти, скрити в хладилен камион, пътуващ по автомагистрала в Северна Гърция, предаде Ройтерс и БТА.

Мигрантите, повечето от Афганистан, са живи и невредими, съобщи полицейски представител, като добави, че хладилната система на камиона не е била включена.

Полицията спряла камиона близо до град Ксанти за рутинна проверка. Шофьорът бил арестуван, а мигрантите - отведени в близкото полицейско управление за идентификация.

Явно трафикът на хора с камиони в последно време се е насочил именно към придвижването с хладилни ремаракета.   

Припомняме, че 39 безжизнени тела бяха открити на 23 октомври в камион, който е влязъл във Великобритания през пристанището Холихед, където акостират фериботите от остров Ирландия. Загиналите бяха обявени за китайски граждани - 8 жени и 31 мъже - но в последствие стана ясно, че между тях е много вероятно да има и много виетнамци, след като най-малко две семейства от Виетнам обявиха, че нямат връзка с децата си горе - долу около предполагаемата дата на смъртта на жертвите.

Стана и ясно, че товарният камион е с българска регистрация с фирма, регистрирана във Варна, но без обявена друга дейност, а и с фиктивен адрес. Камионът е напуснал страната през 2017 г. Има задържани по случая и разследването продължава.