Пловдивчанин, седнал зад волана с 4,14 промила алкохол, е бил заловен снощи от полицай извън смяна, съобщиха от полицията в Пловдив. 

Дежурството на униформения служител било приключило, когато забелязал на бензиностанция в града въпросния мъж да слиза от автомобила си, олюлявайки се. 

Виждайки неадекватното състояние на шофьора, полицаят му взел ключовете от колата и подал сигнал до колегите си в Първо Районно управление.

След тест с дрегер водачът се оказал с над 4 промила алкохол в кръвта. Шофьорът е отказал да даде кръвна проба. По закон кръвна проба се взима най-много 40 минути след изследването с дрегер, в което време обикновено алкохолът се излъчва от организма.

Пловдивчанинът е задържан за 24 часа.

Опасно голямото наличие на алкохол при шофьори не е прецедент у нас, като последните случаи са от миналия месец. На 2 април 44-годишен мъж с 4,01 промила алкохол помете паркирани коли в Свиленград. На 4 април в Своге при проверка на автомобил полицейският патрул установи с дрегер наличие на 3,98 промила алкохол. 

Лекарите считат, че смъртоносната доза е над 5,5 промила. 

мали сме пациенти, хронично злоупотребяващи с алкохол, които на стойност 5,2 ходят и разговарят съвсем адекватно", казва по повод на случай от преди години д-р Борислав Петров от Токсикологичната клиника на ВМА пред bTV.