Жена и едногодишната й дъщеря пострадаха при катастрофата между шуменските села Дибич и Радко Димитриево, причинена от употребил алкохол водач, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Снощи движението по пътя Шумен - Карнобат, между двете шуменски села, се отклоняваше заради катастрофата и беше затруднено.

Сигнал за пътното произшествие е подаден малко преди 17:00 часа вчера. Установено е, че 78-годишен водач на лек автомобил "Мерцедес А 140" е навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Форд Фюжън" с шуменска регистрация.

След катастрофата, в болница в областния град са откарани и настанени за лечение 29-годишната жена, която управлявала "Форд"-а и дъщеря й, на година и половина. Момиченцето е с фрактури на ребро и на орбита на дясно око, а жената - с комоцио.

При отработване не произшествието става ясно, че водачът на "Мерцедес"-а е управлявал след употреба на алкохол. Отчетени са 0,6 промила в издишания въздух.

За извършено престъпление по чл. 343 от НК е образувано досъдебно производство.

От началото на годината до 28 октомври в област Шумен са регистрирани 99 тежки пътно-транспортни произшествия, сочи статистиката на областната дирекция на МВР. Загинали са 8, ранени са 112 участници в пътното движение. Най—много са произшествията с блъскане на пешеходец- 24, в които е загинал един и са ранени 23 пешеходци. При страничен сблъсък с мпс са регистрирани 13 тежки катастрофи, с двама загинали и 19 ранени, а при удар между автомобили под ъгъл инцидентите са 10, в които са загинали двама и са ранени 9 участници в пътното движение. 44 от катастрофите са възникнали на пътен уличен участък, 23 на кръстовища, три на кръгови кръстовища.

Установени са над 46 000 нарушения на водачите, от тях за скорост са малко над 27 000. Установени са 201 водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол, 69, които са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози и 349 неправоспособни водачи.