Пожарът, който пламна в село Понор край Костинброд, е бил овладян, съобщават от общинската администрация на официалната си страница във Facebook.

"Пожарът в Понор е овладян от РСПБЗН- Костинброд, ДФ"Феникс" и екипи от други районни служби, както от стотиците доброволци", пишат от Общината и информират, че поради промяната на вятъра огънят се е преместил над вилната зона в село Безден.

"Пожарните служби към момента овладяват положението и няма опасност от пожар към селото. Молим всички доброволци да се приберат по домовете си", заявиха снощи от Община Костинброд.

Днес десетки доброволци отново са се събрали рано сутринта в село Безден.

На доброволците бяха раздадени лопати и тупалки, и потеглиха към гората над село Безден - посока Сливница, посочват още от Общината.

Екипи има и в село Понор, които следят положението.

Пожарът възникна в събота по обяд и обхвана обширни тревисти площи край Костинброд. Десетки пожарникари, военни и доброволци се включиха в гасенето дори и по тъмно. 

Общо 311 пожара са ликвидирани в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на своя уебсайт.

С преки материални щети са възникнали 31 пожара, от които седем в жилищни сгради и четири в транспортни средства.

Без нанесени материални щети са възникнали 280 пожара.