Пороен дъжд се изля в Североизточна България и предизвика наводнения.

За около 40 минути в Девня и селата в общината падналото количество е 70 литра на квадратен метър, съобщи кметът Свилен Шитов пред БТА. Пострадали хора няма, но в момента доброволци и екипи на "Гражданска защита" помагат на най-пострадалите да отводнят домовете си. Засега са посетени 20 къщи и продължаваме, допълни Шитов. Той отбеляза, че утре ще бъде сформирана комисия, която да уточни размера на щетите, включително по инфраструктурата в района.

Силният дъжд предизвика и пожар в двора на инсинератора в Девня. Горели са съдове контейнери, в които са се съхранявали водочувствителни материали, които са реагирали на водата и са се образували експлозивни газове. Пожарът е потушен. Няма пострадли хора. Материалните щети не са сериозни, съобщиха от полицията, предаде Радио Варна.

Горяли са съдове (чували или контейнери), в които се съхраняват неизвестни, за нас и органите на общината "материали".

На място е мобилната станция на РИОСВ - Варна, чиито изследвания трябва да установят дали пожарът е причинил някакво замърсяване на въздуха.

Снимка: Фейсбук страницата на "Новини Девня"

В същото време край Девня стана тежка катастрофа -  на АМ "Хемус" в посока Варна след отбивката за града, съобщиха очевидци на страницата "Виждам те КАТ Варна".

Снимка: Фейсбук групата "Виждам те КАТ-Варна"

Силен дъжд се изля в Североизточна България показват видеа във фейсбук страницата Meteo Balkans.

След половинчасовия проливен дъжд, който се изсипа над Добрич, в Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са постъпили три сигнала за помощ. Това каза директорът ѝ комисар Дарин Димитров.

Два от сигналите са от Добрич. Хора са били евакуирани от къщите им в ниските части на булевард "Русия", тъй като вода е влязла в домовете им.

Третият сигнал за евакуация е от село Бдинци, където също в ниското се е наводнил приземен етаж на къща. Живущите там са се качили на по-горен етаж до идването на служителите на пожарната.

Комисар Димитров каза още, че падналият дъжд не е причинил сериозни щети, само хората са по-скоро уплашени. Коритото на река Добричка има възможност да поеме още вода. За щастие дъждът спря, към момента водата се оттича, допълни още той.

Падналото количество дъжд е 38,3 литра на квадратен метър, съобщи дежурният в Хидрометеорологична обсерватория Добрич.

 Отново наводнения и в Северозападна България - пострадаха села в областите Враца и Монтана. Частично бедствено положение е обявено в Галатин. Тежко е положението и в Осен. В района на Монтана са паднали около 70 литра дъжд на квадратен метър миналата нощ.

Заради пороя в града са се наводнили два квартала. Наложило се е водолазен екип с моторна лодка да евакуира 7 души от овцеферма. В пет села реките са излезли от коритата си - това са Николово, Долно Белотинци, Войници, Студено буче и Доктор Йосифово.

На много места в страната има гръмотевици с краткотрайни валежи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за БТА.

До полунощ на повечето места тези явления ще затихнат, с изключение на Централна Северна и Североизточна България, където ще продължат. На тези места са възможни значителни валежи и градушки, като се очаква до сутринта да отслабнат. Утре сутрин отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На повечето места те ще бъдат в следобедните часове или привечер. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат предимно между 24° и 29°.