Миризма на газ е установена до детска градина в кв. "Военна рампа" в столицата, няма опасност за хората, съобщиха от МВР.

Установено е, че в близост е имало предприятие за преработка на вторични суровини, а миризмата е излязла от два контейнера, като веществото в тях се нарича "маркер", но няма нищо общо пропан-бутан.

Миризмата е усетена в кварталите "Надежда", "Орландовци" и "Военна рампа", допълва БТА.

За силна миризма, разнесла се в няколко квартала, алармираха първо мнозина столичани в социалните мрежи. По информация от свидетели, тя е силна и задушлива. Миризмата започнала да се усеща от около 11 часа сутринта. Граждани са подали и сигнали към спешния телефон 112.

От пожарната обясниха пред БНР, че става дума за унищожаване на варели в цех на фирма във "Военна рампа". Заради това миризмата се е усетила в кварталите "Военна рампа", "Орландовци" и "Надежда" и се е разпространила в посока пазара "Димитър Петков".

Тя е била усетена и в "Илиянци", "Банишора" и "Красна поляна", допълва БНТ.

Наложило се е училища в тези райони да освободят децата от занимания.

Екипи на "Гражданска защита" и на полицията са пред склад за вторични суровини в района, съобщиха още очевидци.

От аварийното звено на Столичната община съобщиха за bTV, че изтичането на газ идва от цех за скрап на бул. "Илиянци", близо до гара Север. В пункта за вторични суровини са се разлели варели с вещество, което се ползва за ароматизатор на пропан-бутан. Няма опасност от взрив, твърдят властите. 

Трима души са потърсили медицинска помощ след обгазяването в кв. "Надежда". Това потвърди говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска за БНТ.

Младежи на 18 и на 19 години са транспортирани до "Пирогов", след като са дишали от силната миризма.

Около 13.30 ч. е получен първият сигнал от 18-годишно момче. То е прегледано на място от екипа на Спешна помощ. Констатирано е вдишване на по-голямо количество от веществото и младежът е откаран за преглед в "Пирогов".

Около 15.00 ч. са постъпили още два сигнала на телефон 112 от хора, които са се почувствали зле. Единият от тях е на 19 години и също е откаран за преглед в "Пирогов".

Един от приетите в "Пирогов" ще остане за наблюдение в лечебното заведение, съобщи директорът болницата Валентин Димитров.

Деца от столичното училище 54-о СУ "Иван Рилски" в Толстой пък споделиха, че цял ден е миришело, учителите им казали, че не е опасно и ги помолили да затварят прозорците. Имало е ученици, които са повръщали. От училището поясниха, че не е имало заповед за освобождаване на децата.

"На много от колегите и учениците им стана лошо, даже две деца повърнаха и аз разпоредих да се преустанови учебният процес, защото не можехме да дишаме. От 12 до 3 часа положението беше неудържимо, не разрешавахме на никого да излиза навън, затворихме цялото училище. Обадихме се на 112 какво да правим, те казаха че не знаят", коментира през bTV Станимира Стоева, директор на 28-о Средно училище "Алеко Константинов".

Очаква се миризмата да остане още няколко дни.

От Столичната регионална здравна инспекция направиха проверка, която установява, че няма опасност за здравето на хората в района, няма да се евакуират нито деца от детските градини, нито работниците от цеха за скрап.

От СРЗИ уверяват, че веществото тиол не е токсично, но миризмата му е силно неприятна и може да доведе до замайване.

Мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух ще остане на място в следващите 24 часа.

"Първо да успокоим гражданите, че няма опасност за живота и здравето на хората, тъй като на този пункт за предаване на вторични суровини е открито вещество, което се слага и се използва за проверка на цистерни по бензиностанции, така че той е безвреден, но миризмата е наистина ужасна", коментира Красимир Димитров, директор "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

"След свързване с управителите се установява, че са получили варели, които са съдържали "меркатан". Става въпрос обаче за изтичане на минимално количесто меркатан. Самите контейнери ще бъдат стречовани и транспортирани до площадка за опасни отпадъци", посочва Димитров.

На цеха ще бъде съставен акт, но оттам не коментираха инцидента.