Пътнически влак катастрофира заради паднали скали, съобщиха за Dir.bg от ОД на МВР - Благоевград. Сигналът е получен около 18,55 часа в МВР. При удара локомотивът се е наклонил настрани. Вагоните не са обърнати и няма пострадали пътници.

Влакът е пътувал към София и е катастрофирал в района на село Черниче, край Симитли. На място са медицински екипи. Медиците оказват помощ на машиниста.

Към 20,00 часа стана ясно, че осем са леко пострадали, а не само машинистът както бе съобщено първоначално.

От БДЖ уточниха "локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса вследствие на което е дерайлирал. ,

Екипи на пожарната от Благоевград, Симитли и Разлог са достигнали оптимално близо до района, откъдето са продължили пеш до мястото на инцидента. Вече е оказана помощ на пострадалите и към 20 часа те са откарани в болница за преглед. 

 Всички останали пътници са евакуирани със съдействието на екипите на органите на реда в гара Пею Яворов.

Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците от влака, както и за следващите влакове по трасето. Преустановено е движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград

 Локомотивът ще бъде вдигнат с кран.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов поясни, че са пострадали заместник-машиниста на влака, началник влака и още шест души, които са транспортирани от 9 екипа на Спешната помощ. 6 човека са настанени в УМБАЛ Благоевград, а двама в болница "Пулс".

"Няма тежки наранявания, нито пряка заплаха за живота им в момента", уточни областният управител. Той допълни, че след като бъде извършен оглед на място, веднага ще започнат и действия по възстановяване на движението по жп пътя. "Освен машината, която трябва да бъде отстранена от железния път, трябва да бъде възстановено и самото трасе", обясни още Михайлов.

По думите му в спасителната операция са взели участие четири екипа от службата на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград. "По два екипа от Разлог и от Сандански. 9 линейки са се отзовали на сигнала. Хората, които са били във влака, са евакуирани.

Със съдействието на управителя на БДЖ "Пътнически превози" са претоварени на автобус, който е продължил по посока движението на влака. Част от пътниците са оставени в Благоевград, другите са продължили за София в добро състояние", допълни още Михайлов.

Той уточни, че теренът е бил труден, а евакуацията е станала през въжените мостове на река Струма.