Сигнал за пожар на територията на Държавното ловно стопанство "Кормисош" е получен в ранния следобед днес в ЮЦДП-Смолян.

Огънят е в труднодостъпна местност, землище на Югово, Община Лъки, далеч от населени места. Предполага се, че боровата гора се е запалила в следствие на мълния, съобщиха от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП).

Към мястото пътуват екипи от Държавно ловно стопанство "Кормисош" и на пожарната. За гасенето на пожара ще бъдат пренасочени горски служители и техника и от други стопанства на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. Очаква се да бъде поискана помощ и по въздух.

За разлика от върховия пожар в района от началото на седмицата край с. Хвойна, огненият инцидент в "Кормисош" се разпространява по корените, тъй като е предизвикан от природното електричество, уточняват от ръководството на ЮЦДП, цитирани от БТА.

През 2021 година отново имаше пожар в района. Тогава горски, пожарникари и доброволци дни наред се бореха с пламъците. Пожарът беше определен като един от най-големите за годината

Горският пожар край Хвойна вече е потушен, а екипи на пожарната и горските стопанства ще дежурят, за да наблюдават тлеещите огнища.

Пожарът край хисарското село Михилци също е ликвидиран. На място остават да дежурят три пожарни екипа и 20 военнослужещи. Огънят унищожи 250 дка борова гора и 150 дка земеделска земя.