12-годишният Александър Цветанов, който вече пето денонощие е в неизвестност, може да отговаря на елементарни въпрос с една дума, не е агресивен и не проявява автоагресия. Не винаги обаче реагира на името си и нямаме представа как би реагирал в реална среда. Това се казва в писмен анализ на логопедичния екип от Перник, който в продължение на една година работи с момчето, цитиран от Нова телевизия.

Сашко, който е аутист и е хиперактивен, изчезна на 11 ноември около 16 часа, след като е бил на разходка с баща си - нотариуса от Брезник Александър Цветанов. Въпреки мащабната операция, организирана от органите на реда, от детето няма и следа. То не е засечено и от нито една от 270-те камери за видеонаблюдение в миньорския град. От прокуратурата са категорични, че до момента няма събрани данни Сашко да е жертва на престъпление. 

Ето и целият анализ на логопедите без редакторска намеса:

Мнението, което ще изразим, е на базата на работата ни със Сашо по време на посещенията му при екипа от логопеди, които работят с него в продължение на една година. Той е изключително жизнено и лъчезарно дете, което не се страхува от хората. В голяма част от случаите дори търси внимание, обича изключително много да прегръща хората, които познава и са от обкръжението му. По отношение на езиковото и говорното му развитие може да се каже, че Сашо има ехолалична реч, която се изразява в повторение на отделни думи или част от изречение, което е чул. Отговаря на елементарни въпроси с една дума. В някои случаи е възможно при задаване на въпрос "как се казваш" да отговори "Сашо". Обича да слуша музика и тя го успокоява. Не е агресивен и не проявява автоагресия.

В процеса на работата сме наблюдавали случаи, в които при наличие на храна и някаква напитка в близост до него прави опит да я вземе, да изяде или изпие. По данни от близките е самостоятелен по отношение на хранене и самообслужване.

Сашо е смело дете, което не се страхува от тъмното и дори в някои от случаите по време на провеждане на терапията е изключвал лампата и това дори не го е впечатлявало. Обича реда и не би се изплашил от непознати. В някои от ситуациите може изобщо да не обърне внимание на хора около него. Дори и да забележи хора около себе си, не би бил агресивен и не би тръгнал да бяга.

Невинаги реагира на името си, в повечето случаи реагира само на познати лица. Реагира на шумове, но е трудно да се предвиди какво би направил в ситуация, при която е изложен на много силно звуково дразнение.

Това са впечатленията ни на базата на проведената логопедична терапия и няма как да предположим какво би направил, ако е поставен в по-стресова ситуация. Силно привързан е към баба му и баща му, които са ангажирани с отглеждането му.

Нямаме представа как би реагирал в реална среда, защото терапията се провежда само и единствено в логопедичните кабинети.

Над 350 служители на полицията и през днешния ден претърсваха гористи местности, населени места, шахти, дворове, изоставени сгради. На терен бяха планински спасители, водолази, и стотици доброволци. В търсенето отново се включи и хеликоптер.