Екип на Спешна медицинска помощ, превозващ пациент към Кюстендил, катастрофира заради изскочил внезапно на пътното платно кон, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Инцидентът е възникнал около 2:30 часа през изминалата нощ, при разклона за селата Коняво и Дворище. На място са изпратени екип на полицията и още една линейка.

По първоначални данни конят е изскочил внезапно на пътното платно, а водачът на специализирания автомобил не е могъл да реагира и го е блъснал.

За щастие нито екипът, нито превозваният пациент са пострадали. Вторият екип на Спешна помощ е транспортирал болния до лечебно заведение в Кюстендил.

Направени са проби за алкохол и наркотици на водача на катастрофиралата линейка, като резултатите са отрицателни. Днес предстои да бъдат извършени следствени действия и да бъде установен собственикът на животното.

Това е вторият инцидент с внезапно изскочил кон на пътя за последната седмица. В петък двама нидерландски граждани пострадаха тежко, след като чифтокопитно животно излезе на платното на магистрала "Тракия" в района на 154-ия километър. 62-годишният водач на лек автомобил "Рено" с нидерландска регистрация е блъснал коня, след което той и 60-годишната му съпруга, която е в критично състояние, са транспортирани в болница.

Един човек е загинал, а 16 са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщават на сайта си от МВР.

От началото на месеца са станали 90 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали осем души, а 106 са ранени.

От началото на годината катастрофите са 5278, с 401 загинали и 6911 ранени.

При сравнение с данните за загинали (387) през същия период на 2022 г., се отчитат четиринайсет повече загинали участници в движението през т.г.

В София са станали две тежки и 18 леки пътнотранспортни произшествия, при които има двама пострадали.