Катастрофа с мигранти на автомагистрала "Тракия" е станала тази вечер недалеч от Нова Загора. Лека кола с четирима души в нея се е блъснала в мантинелата при 245-и километър на аутобана в посока София, уточняват от МВР пред БТА.

Сигналът за инцидента е подаден около 17:45 часа от преминаващ шофьор, натъкнал се на инцидента.

Водачът на катастрофиралия автомобил е избягал, а тримата пътници са обяснили, че са от Мароко. Те са били откарани в областната болница в Сливен и прегледани в Спешното.

Нелегалните чужденци са леко пострадали, а шофьорът на колата се издирва. След неколкочасово издирване водачът беглец беше открит в София, а по-късно вечерта движението по "Тракия" беше възстановено. То се осъществяваше само в изпреварващата лента и беше ограничено в активната. Трафикът се регулираше от "Пътна полиция".

Свидетел на случката е станал и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който се е озовал на мястото минути след инцидента и дори публикува видео във Фейсбук. Политикът е пътувал от Бургас към София, когато се натъкнал на катастрофата.

Оказало се, че все още полицията не е пристигнала, а тираджия, станал свидетел на случката, по своя инициатива е започнал да регулира движението, облечен в светлоотразителна жилетка, за да не стане втори инцидент с преминаващите коли.

"БРАВО на този българин, който сам, на свой риск в началото на цялата ситуация е предотвратил по-голяма трагедия. Един човек, но голям българин, когото сега като пиша се сещам, че дори забравих да го питам как се казва", пише за шофьора Костадинов.

"Намесихме се и ние, сложихме авариен триъгълник, започнахме да махаме със светлинни сигнали на бясно каращите коли, за да не се блъснат в ударената кола. Пострадалите се оказаха нелегални емигранти, мароканци. Казахме им да не се движат, докато не дойдат лекарите, за да не пострадат повече", разказва в профила си Костадинов. 

По думите му нито една от преминаващите коли не е спряла на помощ, а полицията е дошла след около половин час.

"Линейката след още 5-10 минути, пожарната 2-3 минути след линейката. Всички действаха бързо и професионално, макар и според мен да закъсняха. Но пък в такава ситуация минутите текат като часове, така че не искам да ги осъждам", коментира лидерът на "Възраждане".