Тежката катастрофа стана на 26 юли на десен завой, малко след пристана на Ропотамо край Созопол. На завоя, където катастрофира и Максим Стависки, 34-годишният софиянец Неделчо Пенчев навлиза в насрещната лента с автомобила си "Порше 911". Със задната си част блъска нисан, шофиран от 36-годишна столичанка, и удря две момичета - белгийски туристки.
Едната от тях - 21-годишната Мариян ван Дале издъхна в МБАЛ Бургас, а другото момиче бе ранено.
След катастрофата началникът на РПУ - Приморско Драгомир Диков обяви, че Пенчев се е движел поне със 120 км/ч. при ограничение на скоростта на мястото на катастрофата - 60 км/ч.
Срещу виновния шофьор все още не е повдигнато обвинение и той е на свобода, защото се чакат резултатите от назначената тройна автотехническа експертиза. Едва когато тя бъде готова и бъдат анализирани конкретните нарушения на шофьора, ще му бъде повдигнато обвинение, обясни наблюдаващият прокурор Величка Костова.
Междувременно Неделчо Пенчев е напуснал страната и е на почивка в чужбина. 
"Не ми е удобно да говоря, извън България съм, моля, не ме безпокойте", каза на мобилния си телефон Пенчев и затвори, съобщи "24 часа".
Десет месеца преди кървавата катастрофа 34-годишният софиянец е бил заснет от камера на МВР да кара с 220 км/ч край Пазарджик. Това обаче той не се явил в КАТ и продължил да кара необезпокоявано луксозната си кола.