Хеликоптерът е на туристическата фирма "Либърти турс" и в него са пътували петима италиански туристи и пилотът, съобщи кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. В самолета са били пилотът, един възрастен и едно дете. Според Блумбърг едва ли има оцелели при катастрофата.
Американската Национална комисия за безопасност на транспорта обяви, че вече са открити три от предполагаемите девет жертви. Сред намерените трупове е и този на детето.
В момента на сблъсъка времето е било ясно и тихо. Катастрофата е станала между Манхатън и град Хобокън, Ню Джърси. Ниско летящ "Пайпър Саратога" се e ударил в опашката на вертолета, който паднал като камък в реката близо до Западна 14-а улица в Манхатън по обед пред очите на стотици хора. Крилото на самолета се е откъснало при сблъсъка. Парчета от машините са паднали на брега от страната на Ню Джърси, разминавайки се на косъм с движещите се автомобили.
Катастрофата стана в оживен въздушен коридор над реката, често пълен с туристически хеликоптери и самолети, предлагайки гледка към Статуята на свободата. Пилотите са свободни да избират маршрута си, стига да стоят под 300 м височина и далеч от манхатънските небостъргачи. Катастрофите не са чести, но все пак се случват на всеки няколко години. През 2006 г. бейзболистът от Ню Йорк Янкис и инструкторът му се блъснаха със самолета си в небостъргач.
През януари пък самолет "Еърбъс" А-320 на американската авиокомпания "Ю Ес еъруейз" с над 150 души на борда се приводни аварийно в ледените води на река Хъдсън малко след излитането си от нюйоркското летище "Ла Гуардия", след като се сблъскал с ято патици. Всички пътници и екипажът бяха спасени.