Един човек загина и един бе ранен днес при срутване на историческа сграда в Истанбул, съобщи валийството на Истанбул, цитирано от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Триетажната сграда се срути в истанбулския квартал Бешикташ по време на реставрация около 15:30 ч. При срутването са били затрупани двама души. Единият човек е бил изваден изпод отломките от хората наоколо.

Предприета бе акция за спасяване на затрупания човек. В района бяха изпратени полицейски екипи, пожарникари, медици, екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Специално обучено куче също бе включено в спасителната операция.

Вторият затрупан човек бе открит от спасителните екипи и бе изваден жив изпод отломките. Той е бил закаран в много тежко състояние в болница, където въпреки усилията на лекарите е починал, съобщи БТА.

Загиналият е 22-годишен студент по архитектура, който бил на стаж по време на реставрацията на сградата, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Засега не е известна причината за срутването на зданието. Предприето е разследване по случая. 

Ново земетресение в Източна Турция

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер е станало в източната част на Турция, на седем километра от град Малатия, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. То е било на дълочина от 10 километра.

Трусът е станал в 16.39 часа и е предизвикал паника у гражданите. Усетен е и в други градове в близост до епицентъра, съобщава турската телевизия НТВ.

Справка в сайта на Европейския сеизмологичен център показва, че в района са регистрирани още два вторични труса - в 16.45 и 16.48 часа, съответно със сила 2,2 и 2,6 по Рихтер, допълва БНР.