Кметът на с. Мъдрец е задържан да шофира в нетрезво състояние в селото, съобщи Нова телевизия. Той е пожелал да бъде направена кръвна проба за алкохол, при която е установено наличието на 1.99 промила.

Срещу 43-годишния мъж е заведено досъдебно производство.

Общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, са установени в рамките на изминалия ден, съобщиха от МВР. От тях 11 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 - с над 1,2 на 1000, а петима са отказали да бъдат тествани.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 14 души, а четирима са отказали да бъде тествани.

Междинните резултати са от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Проверени са 9492 моторни превозни средства (МПС). Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

Извършен е контрол на 11 946 водачи и пътници. Съставени са 2400 фиша и 712 акта за установени административни нарушения.

Петима души са загинали, а девет са ранени в катастрофи за изминалото денонощие, съобщава МВР на сайта си. Общо шест са тежките пътни инциденти в страната.