Глутница от шест бездомни кучета е нападнала актьора от благоевагрдския театър Иван Тодоров, докато се прибирал по главната улица в града, след като оставил дъщеря си в детската градина. Инцидентът е станал вчера пред сградата на Съдебната палата в Благоевград и повдига въпроса как реагират държавата и общините. 

Само от началото на годината са подадени 62 сигнала за агресивни кучета, средно по 3 и 5 сигнала на ден, каза пред БНТ секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев. По думите му законът не позволява адекватни ответни действия, тъй като агресивните кучета могат да бъдат прибрани в общинските приюти само за три дни и след това трябва да бъдат върнати отново на улицата. 

Самият актьор разказа пред bTV как се е стигнало до инцидента: "Оставих дъщеря си на детска градина, а след това се прибирах по главната улица. Спрях за момент, за да видя дали цветарският магазин работи, а след това чух лай на кучета. Обградиха ме шест животни, след което започна борба за оцеляване. Който не го е нападала глутница кучета, той не знае какво е усещането. Защитаваш се с ръце и крака. Едно от тях успя да ме заръфа за седалището".

"Стана ми ясно, че ще загубя тази битка. Започнах да се изнасям към съда, където има охрана. По пътя паднах, при което ми минаха ужасяващи мисли. Представях си как ме разкъсват. Успях да стигна до рампата за инвалиди пред сградата и по нея влязох в съда. Бях с кръв, ожулвания, охлузвания и скъсани дънки". 

Посъветвали актьора да си постави ваксини за тетанус и бяс. "Проблемът не е, че аз съм поредният нахапан, но докато обикалях по кабинетите, се оказа, че има страшно много случаи на нахапани хора във всички райони на града, но те си мълчат. Искаме да дадем гласност и нещо да се направи. Вече трябва да се движим със спрейове за самозащита", посочи актьорът Иван Тодоров. 

"Проблемът става все по-голям, за него обаче е необходимо национално решение. Общините са с много ограничение правомощия относно проблема с бездомните кучета. Животни от съседни общини се докарват в по-големите градове", добавя секретарят на община Благоевград.

"Не мога да се справя с шест кучета и с две деца до мен. Трябва да се намери някакво решение, със сигурност то не е в това да убиваме животните, но не може да оставим нещата така", коментира съпругата на Иван Тодоров, която признава, че се страхува за себе си и децата. "Моля всеки, който е имал такъв проблем, да пише", призова жената в страницата си във Facebook. 

"Приютът не е в състояние да прибере всички бездомни кучета, които напоследък сякаш се увеличават ежедневно. Не веднъж сме обявявали тревога, че кучешкият туризъм се вихри с пълна сила, което води до увеличаване на популацията от бездомни кучета", пише "Струма". Общината и защитниците на животните са в непрекъснати конфликти, като изданието отбелязва, че правомощията на общината според Закона за защита на животните са единствено да кастрира, ваксинира, маркира, обезпаразитява и регистрира бездомните кучета на своя територия.