Такъв е холандският модел, въведен във Франция преди известно време. Само за една година той е дал резултат 50 процента намаляване на пътнотранспортните произшествия, предаде Дарик. В Холандия глобата може да бъде обжалвана, но подаването на жалбата може да стане след плащането й. Така събираемостта на глобите е доста по-голяма, отбеляза вътрешният министър. По думите му експертите от Холандия са установили, че българските шофьори, когато са в чужбина, са много дисциплинирани и се съобразяват със законодателството на съответната страна, но това не важи за поведението им по пътищата у нас.
За една година в страните от ЕС при пътни произшествия са загинали 39 000 души, а в България загиналите са 1000. За същия период при катастрофите в нашата страна са ранени 10 000 души, като 30 на сто от тях са останали инвалиди. Тази тревожна статистика показва, че има сериозно предизвикателство пред правителството и неправителствения сектор в областта на безопасността на движението, отбеляза министър Цветанов.
Вътрешният министър обеща, че  за първия учебен ден заедно с министъра на образованието Йорданка Фандъкова ще създадат организация за безпрепятственото му протичане.
Министерството на образоването ни също ще черпи  холандския опит за безопасност на движението, стана ясно от  Фандъкова. Това ще стане с добрите нагледни информационни материали, които могат да се използват в българските училища, допълни тя, цитирана от БТА. Фандъкова изтъкна, че у нас има задължително обучение по безопасност на движението в определени класове, като часовете са минимум шест за година, което е недостатъчно. По думите й обаче опроблемът не е в обема на учебното съдържание, или в броя на часовете, а в липсата на достатъчна квалификация на учителите, директорите и експертите. Затова помолихме партньорите ни от Холандия да ни помогнат в това отношение, както и в разработването на по-модерно учебно съдържание - електронно, което да бъде атрактивно за учениците, добави просветният министър. Потърсихме съдействие и за инвестирането в учебни кабинети, и в площадки за обучение по безопасност на движението, каза още тя.