Джип се удари в първия вагон на бързия влак от Варна за София, след като шофьорът не се съобразил с включената сигнализация на жп прелеза между гарите Левски и Пордим, съобщиха от БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Сигналът за катастрофата е подаден в 12.05 часа. Докато влакът преминавал през прелеза, който е бил с редовно задействана автоматична звукова и светлинна сигнализация, шофьорът на джипа решил да премине и се ударил в първия вагон. Вследствие на удара вагонът е дерайлирал с втората талига.

Снимка: БДЖ

Няма пострадали пътници и персонал от влака. Към момента няма информация за състоянието на виновника за тежкия инцидент.

В момента на място се извършват огледи и следствени действия, а влакът престоява на спирка Каменец. Създава се организация за превоз на пътниците с друга композиция. Във влака са пътували 105 души. Тъй като участъкът е двупътен, няма да има прекъсване на движението на други влакове. Аварийни екипи на НКЖИ са на място.

БДЖ призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или задействана звукова и светлинна сигнализация, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници.