Двама души загинаха, седем са в критично състояние, а още 31 са с наранявания след катастрофа на два пътнически влака между гарите Домажлице и Ближейов в Западна Чехия, предаде Ройтерс, позовавайки се на чешката осведомителна агенция ЧТК.

В съобщение в Туитър чешкият транспортен министър Карел Хавличек посочва, че според уебсайта на Чешките железници единият е бързият влак от Мюнхен до Прага (EX 351).

"Можем да потвърдим, че двама души са загубили живота си на място", заяви чешката полиция в Twitter.

Полицията съобщи още, че хеликоптери помагат при транспортирането на пострадали до болницата. Спешните служби, заедно с местната пожарна, също са на място и оказват помощ.

Според местни медии сблъскалите се композиции са влак EX 351 и влак OS 7406.

"Четири хеликоптера от Прага, Градец Кралове, Плзен-Джиг и Южна Бохемия са на мястото на аварията", каза говорителят на регионалната аварийна служба Мария Свободова.Сблъсъкът на влаковете е станал на еднолинеен участък от железницата. Причините за трагедията ще бъдат установени от специална комисия, която включва и полицейски експерти.

Не е изключена неизправност в работата на железопътното оборудване. Обмисля се и версия, че това се е случило поради невнимание на един от шофьорите, който не реагирал на червената светлина на семафора.