Къщите на две семейства с малки деца в самоковското село Говедарци изгоряха при пожар на 1 ноември. Търсят се доброволци, които да се включват в разчистването, а хората в селото молят за всякаква помощ и подкрепа за пострадалите фамилии, които на прага на зимата остават на улицата.

Тази сутрин на място отново имаше екип на пожарната, след като са се запалили дърва в двора на една от къщите, предаде Нова телевизия.

"Аз бях в стаята с най-малкия ми син и се приготвях да взема другите си две деца от детска градина. И изведнъж видях, че гори барбекюто, пламна лятната кухня, след което огънят тръгна към втория етаж на къщата. На ръба на зимата оставаме на улицата. Всичко изгоря - дрехи, обувки, покъщнина, играчките на децата, нямаме нищо", разказа пред журналисти Светослава Пейчева, която живее в къщата заедно със съпруга си, трите си деца - на 3, 5 и 6 години, и баща си.

Сега пострадалите семейства са настанени при роднини.

Вече са поставени кутии за дарения в село Говедарци, предстои да бъде организирана кампания и в град Самоков.

От общината съобщиха, че членове на доброволческо формирование към Общинската администрация са се включили в дейностите по почистване на двете къщи, пострадали от пожара. Оттам добавиха, че Ангелина Вангелова, секретар на Общината, също е посетила мястото. Тя е направила описание на щетите и снимков материал, които ще бъдат изпратени с искане за отпускане на помощ от фонд "Бедствия и аварии".

Община Самоков ще съдейства на пострадалите семейства за изваждане на лични документи и документи на имотите, които са изгорели при пожара. От администрацията добавят, че при конституиране на новия Общински съвет (ОбС) ще бъде внесено искане за отпускане на средства и за дървен материал за възстановяване на покривите.