Две деца на 10 и на 16 години обгоряха по време на предсватбено тържество в кърджалийското село Комунига. По случая е задържан 19-годишен младеж, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал около 23 часа снощи по време на ритуала "къна", който мюсюлманите извършват в деня преди сватбата.

Тържеството е изключително атрактивно и е свързано с много песни и танци. Основен инструмент е тъпанът, с който се определя ритъма на танцуващите. През последните години, за да бъде по-атрактивен празника ударният инструмент се полива с алкохол, който се пали. Именно при този ритуал е станал инцидента, съобщава "24 часа".

19-годишен изсипал върху тъпана голямо количество уиски, което лумнало изведнъж и обгорило танцуващите. Най-сериозно пострадали са били намиращите се наблизо деца - на 10 и 16 г., които са получили изгаряния по лицето, гърдите и ръцете.

На място била изпратена линейка, която откарала пострадалите в кърджалийската болница. Там медиците преценили, че изгарянията на децата са прекалено тежки и се нуждаят от лечение в специализирана клиника. Пострадалите са откарани в Пловдив.

В полицията е задържан младежът, станал причина за запалването. По случая е образувано досъдебно производство за причинени по непредпазливост средни телесни повреди. Разследващ полицай от РУ-Кърджали продължава работата по случая.