Две акули са загинали в Природонаучния музей в Пловдив, заради това, че били принудени да живеят в малък аквариум, докато се ремонтира голямата зала, в която ще бъдат настанени, съобщава БНТ.

От миналата година три дънни акули са настанени в 800-литров аквариум. Преместването е временно докато се подготвя новият им дом, който ще е десет пъти по-голям като размери.

"Започнахме да изграждаме аквариумите още в средата на миналата година и оттогава загубихме две дънни акули. Едната от тях почина миналата седмица, точно поради това, че пространството, в което ги гледаме, вече е доста тясно", обяснява доц. Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Единствената оцеляла дънна акула не може да се върне обратно в предишния си голям аквариум, тъй като е разрушен, а цялата зала се ремонтира. Нов дом се строи и за рифовата акула, защото и за нея трябва по-голямо пространство от сегашното.

"В този аквариум ще бъде емблематичната за нашия музей рифова акула Лари, акулите, които в момента сме ги изолирали, тъй като няма къде да ги сложим. В съседния аквариум ще живеят различни видове ангелски риби, скатове, лъвската риба", казва Кристиян Владов, главен уредник в Природонаучния музей в Пловдив.

Първоначално строителството е трябвало да завърши през януари. Ремонтът обаче се бави, тъй като заради коронакризата фирмата подизпълнител има проблем с доставката на материали и не може да отпечата 3Д визуализациите на морско дъно. Стойността на целия проект е 160 хиляди лева.