Двама от ранените пътници при автобусната катастрофа в България - 17-годишно момиче и 49-годишен мъж, вече са хоспитализирани в клиника в Скопие за пластична и реконструктивна хирургия, съобщава агенция МИА, като цитира министерството на здравеопазването на Република Северна Македония.

Тази сутрин те бяха изписани от "Пирогов".

Министърът на здравеопазването Венко Филипче, който беше в клиниката в Скопие, за да посрещне пациентите, каза по-рано, че и двамата са в стабилно състояние и са с леки наранявания.

Пациентите ще бъдат задържани за наблюдение и оценка, след което ще бъдат пуснати за домашно лечение. Ще бъде осигурена и психиатрична подкрепа, тъй като това в момента е от първостепенно значение. Ние сме напълно готови да поемем тези пациенти за продължаване на тяхното лечение, каза министър Филипче.

От министерството на здравеопазването съобщиха, че останалите пет пациенти, които се лекуват в София, ще бъдат изписвани поетапно в зависимост от тяхното състояние.

Двама македонски съдебни медици ще бъдат изпратени утре в България, за да участват в аутопсиите на жертвите от тежката автобусна катастрофа.

На брифинг със заместник окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов главният прокурор на съседната държава Любомир Йовевски обяви още, че македонските разследващи изпращат на колегите си София показания на разпитани във връзка с инцидента.

Бисер Михайлов от своя страна заяви, че не може да се ангажира със срокове за приключване на разследването, тъй като по думите му случаят е сложен.

В нощта на 23 ноември автобус с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Северна Македония, катастрофира и се запали близо до с. Боснек в България. Загинаха 45 души, спасиха се седем.