Овладян е пожарът в Рудник 2 на "Мини Марица - изток".

Цяла нощ 4 противопожарни екипа гасяха избухналия огън. Запалили са се сухи треви по насипите на рудника.

В борбата със стихията влезе и тежка техника, за да продължи гасенето в труднодостъпните участъци. Това бяха булдозери от миннодобивното дружество. 

Няма никаква опасност както за населените места, така и за работниците, каза пред БТА Елица Раданова от пресцентъра на "Мини Марица-изток".

Причините за възникване на пожара предстои да се изясняват и ще бъде водено разследване. Това съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора.

Михов посочи, че е малко вероятно пожарът да е умишлен, тъй като територията на рудника се охранява и достъпът за външни лица е ограничен.

Пожарът върви на ивици и се разпространява на няколко километра. Започнал е на територията на Рудник 2 и продължава в посока Рудник 1. Пожарът е започнал вчера от 16:05 часа.

Огънят е на много голямо разстояние от тежкото минно оборудване.

Няма въглища на мястото на пожара. Гасенето е предизвикателство заради гъстата на места растителност и труднодостъпните райони, до които огнеборците не могат да достигнат.

Пожарникари остават на място. Очаква се до края на деня пожарът да бъде изцяло потушен.

Обектът е от национално значение за националната сигурност.