Трима българи остават под лекарско наблюдение в болницата в сръбския град Чуприя, след като вчера бус с туристи от Бургас и Карнобат на път за Босна и Херцеговина се обърна по пътя Ниш - Белград, съобщi bTV от местопроизшествието.

Състоянието на хоспитализираните не е животозастрашаващо - имат фрактури на горни крайници.

Останалите 10 пострадали са предимно с охлузвания и след лекарски преглед са пуснати да продължат за почивката си с друг автобус, който е пристигне в Чуприя.

От МВнР уточниха, че в буса са пътували 19 души - 17 пътници и двама шофьори. Вследствие на инцидента са пострадали 13 от пътниците. Всички те са били приети в Общата болница в Чуприя и им е оказана медицинска помощ.

"Малкия дявол" - така пострадала определи случилото се. Голяма част от хората са били и с колани, което също ги е предпазило при обръщането на возилото.

Българите са впечатлени от реакцията на сръбските власти, които веднага са изпратили на място три линейки, три екипа огнеборци и кранове. Разследващите не са установили нарушения - нито манипулации на тахо шайбата, нито алкохол или наркотици в кръвта на шофьора. Фирмата е с изрядни документи и застраховки.

Според втория водач колегата му е минал зад волана едва 50 км преди инцидента и е възможно разсейване да е довело до излизането от пътя на иначе напълно прав участък. Другата версия е прилошаване. Бусът е нов.

Тримата по-сериозно пострадали българи ще останат в болница още три дни, като туристическата фирма ще ги транспортира до България.

Катастрофиралото превозно средтсво е на бургаската фирма ЕВЕЛИН Р ЕООД.

Дружеството е с адрес на дейност Бургас, представлявана от Евелина Димитрова Пулева. Проверка на Министерството на туризма в Националния туристически регистър показа, че фирмата е лицензирана за туроператорска и турагентска дейност от юли 2006 г. и има валидна застраховка до 08.01.2019 г., съобщиха от МТ.