Голяма опашка от автомобили се образува в следобедните часове на граничен пункт Кулата в посока България. Дългото чакане доведе до ескалация на напрежението между шофьорите. Един автомобил е със счупено стъкло, съобщи БНТ.

Очевидци разказват, че заради възникналото напрежение се е стигнало и до бой, след като наш сънародник се опитал да пререди опашката, което е предизвикало скандала, допълва bTV.

"Чакаме от два часа и половина. Нямаме никаква информация и никой не идва да ни обясни какво се случва, нито да осъществи някакъв ред и контрол. Имаше дори случай на саморазправа, защото всеки се опитва да премине по-напред. От полицията също не ни дават никаква информация", разказа пред "24 часа" Диана Димитрова, която е сред чакащите да влязат у нас. Изданието също съобщава за саморазправа между шофьори, които се опитали да преодолеят първи блокадата. 

Към момента преминаването на пункта отнема по около час, сигнализират шофьори, които се намират в опашката от автомобили. Според тях причината за дългото чакане е, че работят само две от гишетата за обработка на документи.

Автомобилите са в две колони. Някои пътуващи споделят, че за два часа са се придвижили едва няколкостотин метра и обвиняват граничните власти, че няма добра организация и експедитивност в работата. В знак на протест се чуват постоянно натиснати клаксони.

През днешния ден имаше интензивно движение през граничния пункт, тъй като много наши сънародници използваха последните топли дни за разходка или плаж в южната ни съседка.

На гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Промахон" от гръцка страна се е образувала опашка от превозни средства заради предприети от гръцка страна мерки за сигурност, съобщиха и от МВР.

По данни на гръцките гранични власти заради засилени мерки за сигурност е въведен 100-процентов граничен контрол. Още утре предстои координационна среща на българските и гръцките гранични власти с цел предприемане на мерки за облекчаване на граничния трафик.

От българска страна на ГКПП "Кулата" трафикът е нормален.

От Главна дирекция "Гранична полиция" съобщиха на сайта си, че трафикът на всички пунктове с Гърция е нормален. Информацията е актуална към 18:00 часа днес. От "Гранична полиция" препоръчват на гражданите, които пътуват към и от южната ни съседка през почивните дни, да използват за преминаване освен пунковете "Кулата" и "Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода". През гранични пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.