Атакуващ боен хеликоптер Ми-28Н катастрофира в Краснодарския край в Южна Русия тази вечер. Двамата членове на екипажа загинаха, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

Военната машина е изпълнявала планов учебно-тренировъчен нощен полет в сложни метеорологични условия на територията на военен полигон в района на аеродрума Кореновск, се казва в съобщението. На борда не е имало боеприпаси. Хеликоптерът е напълно разрушен, телата на 2-членния екипаж - пилот и щурман - са идентифицирани. Според съобщението и двамата са били опитни летци.

Според друг източник в службите за извънредни ситуации, цитиран от ТАСС, в района на инцидента е имало силна мъгла, което е една от причините за катастрофата. На място е изпратена комисия на главното командване на руските Военно-космически сили, която да разследва случая.

Ми-28Н е предназначен за търсене и унищожаване на различни техники на противника, включително танкове, а също на жива сила и слабоскоростни въздушни цели. Има максимална скорост от 300 км/ч и тежи над 11 тона. Може да носи управляеми и неуправляеми ракети, отбелязва БТА, позовавайки се на ТАСС.