Частично бедствено положение е обявено на територията на община Дългопол след разразилата се буря тази нощ, съобщиха от Областна администрация-Варна.

Вследствие на ураганния вятър, преминал през Дългопол от 3 часа на 16 август 2023 година са изкоренени и изпочупени клони на дървета, отнесена е част от покривната конструкция на Читалище "Никола Й. Вапцаров - 1896", разрушени са покриви на много жилищни сгради и стопански постройки. Тези обстоятелства могат да причинят опасност за живота и здравето на населението на града.

Поради тази причина от 5 часа тази сутрин кметът на Община Дългопол Георги Георгиев е обявил частично бедствено положение на територията на град Дългопол и община Дългопол.

За овладяване на бедствието и пораженията от ураганния вятър е свикан Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия.

Кметът Георги Георгиев съобщи пред БНТ, че градът вече е почистен, най-сериозният проблем е свързан с покрива на читалището. Взети са мерки за временното му покриване, докато бъде направен ремонт.